Lens
Kontakt lenslerinin raf ömrü nedir ?
Kontakt lenslerinin raf ömrü nedir ve son kullanma tarihi geçmiş lensler neden kullanılmamalıdır?
Ne yazık ki, birçok insan lenslerin son kullanma tarihinin olmadığına ve lenslerin bize süresiz olarak hizmet edebileceğine inanıyor. Aynen lensleri takarken görüşte değişiklik görmediğimiz sürece. Bazı insanlar, yalnızca kullanımlarının görünür etkisini artık fark etmediklerinde lensleri değiştirmeyi seçerler. Ancak sadece kendi duygularınıza güvenmek yanlıştır. Herhangi bir lensin kendi son kullanma tarihi vardır ve bu süreden sonra kullanımı gözler için güvensiz hale gelir. Tipik lens ömrü, açılmamış ambalajla üretim tarihinden itibaren dört yıldır. Üretici, son kullanma tarihine kadar ürünün güvenliğini garanti eder. Son kullanma tarihi, “yıl/ay” formatında ürünün folyo kapağına basılmıştır. Burada ayrıca, blesteri açar açmaz, böyle olmaktan çıktığını belirtmekte fayda var.
- Lens çapı;
- Taban eğriliği;
- Merceğin optik gücü;
- Ürünün yapıldığı malzeme;
- Üreticinin adı ve lens markası.
Lens alırken hoş olmayan durumlardan kaçınmak için ürünün son kullanma tarihine dikkat ettiğinizden emin olun. Daha sonra üreticinin ambalajını açtıktan sonra lensleri solüsyon ekleyerek özel bir kapta saklayabilirsiniz.
Üreticinin sağladığından daha uzun süre lens kullanımı, çeşitli göz hastalıklarının oluşmasını ve görüş kalitesini tehdit etmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş materyalde gelişen mikroplar ve bakteriler, doğrudan gözün mukoza zarıyla etkileşime girerek tahrişe, kızarıklığa, yırtılmaya ve yanmaya neden olur. Zamanla bu rahatsız edici semptomlara dikkat etmezseniz, tahriş gözlerde iltihaplanma, irin salınımı ve şişlik görünümüne dönüşür. Bunun olmasını önlemek için lens kullanımında dikkatli olmanızı, lenslerin, solüsyonların son kullanma tarihlerini izlemenizi ve sistematik olarak uzman tavsiyesi almanızı tavsiye ederiz.